TUINEN MIEN RUYS

Adres: Moerheimstraat 84, 7701 CG Dedemsvaart

Mien Ruys (1904-1999) één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw, groeide op tussen de vaste planten op de kwekerij van haar vader. Zij had niet zozeer belangstelling in het kweken van planten, als wel voor hun toepassing. In 1924 begon Mien Ruys in  de moestuin van haar ouders met experimenteren. Ideeën over vormgeving, plantencombinaties en toepassing van materialen probeerde ze hier uit. Zo ontstonden haar Tuinen in Dedemsvaart.

Een wandeling door de Tuinen is een wandeling door een groen en levend geschiedenisboek, een overzicht van bijna een eeuw tuinarchitectuur in Nederland. Een aantal tuinen hebben de status van rijksmonument verworven. Jaarlijks worden door een grote groep binnen- en buitenlandse bezoekers de Tuinen in Dedemsvaart bezocht. Mien Ruys groeide op in Dedemsvaart, het dorp van kwekers en verveners, het DNA van Dedemsvaart. De van oorsprong kenmerkende structuur van rechte lijnen in het landschap van het vervenen is nog steeds zichtbaar. Deze heldere lijnen zijn ook zichtbaar in de ontwerpen van Mien Ruys.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS
Maak alvast kennis met de kunstenaars die in Tuinen Mien Ruys werk tonen waarmee ze een relatie aangaan met het gedachtegoed van Mien Ruys:

Inbal Ann Hershtig
Rick Abelen
Rolina Nell
Suzanne Hartmans

Zie ook:

 • Detail tekening in potlood

  In verband met een paar afzeggingen door de griep is er nog ruimte voor twee deelnemers!

  Bekijk bericht
 • Urban Sketch Day

  Vandaag was de derde en laatste dag van de Urban Sketch Day. Met een maximum aan deelnemers was deze tekendag een groot succes!

  Bekijk bericht
 • Detail tekening in potlood

  Zoom in, ontdek een ‘nieuw stukje’ van jezelf en maak een detail tekening in potlood.

  Bekijk bericht
 • Weef je eigen tuin

  Let op: deze workshop is Engelstalig! Kunstenaar Inbal Ann Hershtig nam de deelnemers mee in het ambacht van het weven met planten.

  Bekijk bericht