Drukbezochte opening DNA KUNSTEXPEDITIE

2 oktober 2023 – Op 29 september vond de officiële opening van de DNA KUNSTEXPEDITIE plaats in The Fellowship Of Acoustics. Om half vier stroomde Dina’s Fellows vol met kunstenaars, sponsors en vrijwilligers. Met een koffie of thee in de hand maakte men alvast kennis met de kunstwerken. Om 16 uur begon het officiële gedeelte.

Kunstinitiatief
Irma van Zand, zakelijk & artistiek leider heette de bezoekers welkom en gaf toen het woord aan Gea van Dijk, van Promotie Samenwerking Dedemsvaart. Gea was vanaf het eerste uur, nu bijna twee jaar geleden al enthousiast over het kunstproject en heeft Irma geholpen het van de grond te tillen. ´Met het kunstproject zet Irma Dedemsvaart mooi op de kaart, het is echt haar initiatief hoor´, vertelt ze de genodigden.

Kunst op historische grond
In haar inleiding ging Irma van Zand in op de kunstwerken die op drie locatie tentoongesteld worden om het DNA van Dedemsvaart zichtbaar te maken, het thema van deze eerste editie. Op het Kalkoventerrein zijn drie verschillende installaties te vinden die een relatie aangaan met de geschiedenis van Avereest. Kunstenaar Jeroen Hoogstraten liet tijdens de opening de genodigden met een VR-bril ervaren hoe het voelt om op gelijke afstand te staan.

Vier kanten van Mien Ruys
In Tuinen Mien Ruys tonen vier kunstenaars de komende maand werk waarmee ze een relatie aangaan met het gedachtengoed van Mien Ruys. Ruys ontwikkelde samen met Gerrit Rietveld een geheel eigen stijl. Experiment en het proces staan, zoals ook bij Mien, centraal. We zien minimalistische, kinetische kunst maar ook tuinplannen gewoven met natuurlijke materialen en doeken met zeer gedetailleerde tekeningen tot een DNA-streng van de tuinarchitect.

Fellows in Dina’s
Tot slot presenteerde van Zand met trots de groepsexpositie in The Fellowship Of Acoustics. In het voormalige gemeentehuis van Avereest is een unieke expositie ingericht rond kunstenaar Marie Louise Minke met kunstenaars uit de regio. Hoewel alle werken pareltjes zijn, lichtte de zakelijk & artistiek leider er eentje uit. Een werk van Ben Snijders, een van de drie Noord-Nederlandse realisten die een periode in Dedemsvaart heeft gewoond. Dit werk met de titel Herinnering aan Dedemsvaart heeft Ben in opdracht van de toenmalige burgemeester van de gemeente Avereest gemaakt. Met de fusie met Hardenberg heeft de gemeente het werk geschonken aan de Historische Vereniging Avereest. Nu is het voor even weer terug op z’n oude plek.

Op expeditie
De DNA KUNSTEXPEDITIE is op 1 oktober van start gegaan. De eerste reacties zijn veelbelovend. Met het programmaboekje a 7,50 euro heb je op vrijdag t/m zondag in oktober toegang tot alle locaties. Naast de drie tentoonstellingen zijn er tal van workshops waaraan je gratis kunt deelnemen. Op de website van de DNA KUNSTEXPEDITIE vind je het actuele aanbod. Daar kun je je ook opgeven. Alle weekenden in oktober, van vrijdag tot en met zondag staat Dedemsvaart in het teken van het DNA. Een mooie kunstexpeditie waar hopelijk alle inwoners van gaan genieten!

Artikel in de Toren