Cultuurkoepel Vechtdal

Augustus 2023 – In oktober gaat de eerste editie van de DNA Kunstexpeditie van start. Het thema is Het DNA van Dedemsvaart zichtbaar maken. Naast tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars op historische hotspots worden er allerlei activiteiten georganiseerd. In samenwerking met Cultuurkoepel Vechtdal organiseren we een aantal creatieve workshops waaraan jongeren gratis kunnen deelnemen.

DNA KUNSTEXPEDITIE
De DNA KUNSTEXPEDITIE maakt het DNA van Dedemsvaart op een inspirerende manier zichtbaar. Dat DNA wordt gekenmerkt door het verhaal van de kwekers en verveners. Professionele kunstenaars gaan daar met hun werk een relatie aan op het kalkoventerrein, in Tuinen Mien Ruys en The Fellowship of Acoustics. Met een creatieve randprogrammering wil de organisatie het publiek uitnodigen om ook zelf aan de slag te gaan met hun eigen DNA en daar met elkaar het gesprek over aan te gaan.

Spelen met schelpen
Op zaterdag 7 en 14 oktober kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar op het Kalkoventerrein aan de slag met… natuurlijk schelpen. Schelpen staan symbool voor vruchtbaarheid, liefde, huwelijk en leven. Met andere woorden: het DNA van de mens. Onder leiding van workshopdocent Karina Pater gaan kinderen op 7 oktober fossielen maken van gips met schelpen. De week erop helpt Karina Pater de kinderen met het maken van windhangers. Inloop is gratis, opgeven hoeft niet.

Meer kunst en cultuur in het mooie Dedemsvaart?
Natuurlijk gaat Cultuurkoepel Vechtdal mee op Kunstexpeditie!”

Verweven in mijn DNA
Op vrijdag 20 en 27 oktober biedt Cultuurkoepel Vechtdal de workshop Verweven in mijn DNA aan voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Onder leiding van workshopdocent Gradi Nitert gaan zij in het Open Atelier in The Fellowship of Acoustics je eigen weefwerk maakt. In het weefwerk wat ontstaat, zie jij dan verschijnen hoe Dedemsvaart is verweven in jouw DNA. Voor deze gratis workshops moeten kinderen zich wel even opgeven.
Mural in de Gashouder
Voor jongeren van 14 tot en met 21 jaar is er een unieke workshop in Gashouder Dedemsvaart. In oktober gaat een aantal jongeren op elke vrijdagmiddag aan de slag om, geïnspireerd op een muurschildering van kunstenaar Erik Neimeijer, zelf panelen te beschilderen die onderdeel worden van de muurschildering.

Oktober kunstmaand
Initiatiefnemer Zus van Zand is enthousiast over de samenwerking met Cultuurkoepel Vechtdal. “Zij hebben alle expertise in huis om kinderen en jongeren kennis te laten maken met beeldende kunst.” Trots is ze ook de bijdrage van het Zeven Linden College. “Leerlingen van docent beeldende kunst Nadine Jurjens hebben alle kunstwerken in de openbare ruimte van Dedemsvaart in kaart gebracht en daar een mooie kunstroute van gemaakt.”

De DNA Kunstexpeditie wordt namelijk mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Overijssel, Gemeente Hardenberg, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Promotie Samenwerking Dedemsvaart, Tuinen Mien Ruys, Historische Vereniging Avereest, The Fellowship Of Acoustics, de Gashouder, Cultuurkoepel Vechtdal, De Stuw, de Zeven Linden, Daltonschool De Groen, Readshop, F-IRMA, Halte 2, Webzuiver.

Dedemsvaart staat in alle weekenden in oktober 2023 in het teken van beeldende kunst. Er is van alles te zien en doen! Kijk voor alle activiteiten op www.kunstexpeditie-dedemsvaart.nl en volg het evenement via Facebook en Instagram.

———————————————————————————————————
NOOT VOOR REDACTIE:
Voor meer informatie is zakelijk & artistiek leider Irma van Zand bereikbaar via 06 17 23 23 90 en info@kunstexpeditie-dedemsvaart.nl.