Gedachtegoed Mien Ruys verbeeld

Augustus – De voorbereidingen van de eerste editie van DNA KUNSTEXPEDITIE in Dedemsvaart zijn in volle gang. Uit alle voorstellen die zijn ingediend naar aanleiding van de Open Call voor een tentoonstelling in Tuinen Mien Ruys zijn vier kunstenaars geselecteerd. De tentoonstelling vindt plaats van 1 tot en met 29 oktober. Twee andere tentoonstellingen die ook onderdeel uitmaken van de DNA KUNSTEXPEDITIE vinden plaats op het Kalkoven terrein en The Fellowship Of Acoustics.

DNA van Dedemsvaart
In de eerste editie van de DNA Kunstexpeditie maken moderne kunstenaars op historische grond het DNA van Dedemsvaart zichtbaar. Een van de hotspots is Tuinen Mien Ruys. In een Open Call zijn professionele kunstenaars opgeroepen om een voorstel in te dienen waarin ze motiveren waarom hun werk aansluit bij het gedachtegoed van Mien Ruys. Een selectiecommissie bestaande uit Conny den Hollander, tuin- en landschapsontwerper en Monique Bruins Slot, coördinator, beide van Tuinen Mien Ruys en Irma van Zand,  zakelijk & artistiek leider van de DNA KUNSTEXPEDITIE heeft nu vier kunstenaars geselecteerd. We stellen ze graag aan u voor.

Inbal Ann Hershtig
Inbal Ann Hershtig (Israël) studeerde aan het Frank Mohr Instituut van Academie Minerva. De eenvoudige geometrie en dynamische composities van Mien Ruys’ handgetekende plannen fascineren Hershtig. Ze doen haar denken aan weefpatronen uit het midden van de 20e eeuw door de Bauhaus en de modernisten. Op basis van de handgetekende plannen toont de kunstenaar twee geweven werken in de Tuinen. Haar werk is te zien in het Ruysend Riet.

Rick Abelen
Rick Abelen is een jonge architect en kunstenaar uit Leiden. In 2019 is hij afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn ontwerpen komen voort uit simpele structuren en heldere lijnen. De ontwerpen vallen op door hun menselijke maat en hebben een blijvende meerwaarde voor gebruikers en hun omgeving. Abelen probeert zo eenvoudig en functioneel mogelijk te ontwerpen met geometrische vormen en rechte lijnen, net als Mien Ruys. Voor zijn deelname aan de tentoonstelling in Tuinen Mien Ruys heeft Abelen zich laten inspireren door het DNA van Dedemsvaart. Zijn werk is te zien in de Nieuwe Proeftuin.

Rolina Nell
Rolina Nell is beeldend kunstenaar en co-curator, -organisator bij de Bierumer School en about A woman. Nell groeide op in de Noordoostpolder, niet ver van het dorp Nagele. Ze raakte vroeg bekend met het bijzonder ontworpen dorp van de platte daken en het gebruik van vierkante vormen en strakke lijnen. Zonder dat ze zich toen bewust was dat Mien Ruys daarbij betrokken was als landschapsarchitect.

Met de installatie teken de tijd in Tuinen Mien Ruys legt Rolina inhoudelijk de relatie met Mien Ruys’ emancipatoire gedachtegoed. Niet alleen conceptueel maar ook in de vormgeving vond Rolina aansluiting; in haar principe van losse, weelderige beplanting met de strakke geometrische vormgeving. Rolina presenteert haar werk in Wiekend en de Tussentuin.

Suzanne Hartmans
Suzanne Hartmans volgde haar opleiding aan Academie St. Joost en Academie Minerva. Haar werk behoort tot de minimalistische en konkrete kunststroming en kenmerkt zich door haar eenvoud en helderheid. Dit verbindt haar werk met het gedachtengoed van tuinarchitecte Mien Ruys. Behalve het streven naar eenvoud en helderheid ligt Hartmans’ affiniteit met Ruys in de experimentele werkwijze en de ogenschijnlijke tegenstelling van strak gelijnde geometrie en speelsheid. In het grote middenveld bij de Nieuwe Border toont ze de serie “Spatio”, haar meest recente werk.

Oktober kunstmaand
De DNA KUNSTEXPEDITIE is een initiatief van kunstenaar Zus van Zand en wordt vanuit Promotie Samenwerking Dedemsvaart georganiseerd. Op 1 oktober 2023 gaat de DNA KUNSTEXPEDITIE van start. In alle weekenden in oktober, van vrijdag tot en met zondag, kan het publiek op drie historische hotspots genieten van moderne kunst op historische grond. De kunstwerken nodigen uit tot het gesprek over het cultureel erfgoed van Dedemsvaart. In workshops en andere activiteiten wordt het publiek geïnspireerd om ook het eigen DNA te verkennen. Op de website van de DNA Kunstexpeditie worden alle activiteiten nader bekend gemaakt: www.kunstexpeditie-dedemsvaart.nl.

De DNA Kunstexpeditie wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Overijssel, Gemeente Hardenberg, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Promotie Samenwerking Dedemsvaart, Tuinen Mien Ruys, Historische Vereniging Avereest en The Fellowship Of Acoustics.

———————————————————————————————————

NOOT VOOR REDACTIE:
Voor meer informatie is zakelijk & artistiek leider Irma van Zand bereikbaar via 06 17 23 23 90 en info@kunstexpeditie-dedemsvaart.nl.