Eerste kunstenaars bekend

Juli 2023 – De voorbereidingen van de eerste editie van DNA Kunstexpeditie in Dedemsvaart zijn in volle gang. Uit alle voorstellen die zijn ingediend naar aanleiding van de open Call is kunstenaar Jeroen Hoogstraten geselecteerd voor Werkplaats Dedemsvaart. In september maakt hij de installatie Op Gelijke Afstand voor presentatie op het kalkoventerrein in oktober. Kunstenaar Jun Zhang plaatst daarnaast een installatie in een van de kalkovens.

DNA van Dedemsvaart
In de eerste editie van de DNA Kunstexpeditie maken moderne kunstenaars op historische grond het DNA van Dedemsvaart zichtbaar. Een van de hotspots is het Kalkoventerrein met het streekmuseum van de Historische Vereniging Avereest en Gashouder Dedemsvaart. Je vindt er ook een timmerwerkplaats met smederij. De organisatie biedt één kunstenaar de mogelijkheid in de werkplaats werk te maken en tentoon te stellen op het kalkoventerrein. Verder is er ruimte voor een tweede kunstenaar om werk te presenteren dat een relatie aangaat met het cultureel erfgoed van het dorp.

Op gelijke afstand
Jeroen Hoogstraten (Utrecht, 1968) is kunstenaar en meester-ontwikkelaar bij stichting KnikkerGek. Hij volgde de HKU en was houtwerkplaats assistent op de Rietveld Academie. Hoogstraten heeft het over kunst, politiek, onderwijs, gelijkheid en wetenschap. In zijn project Op gelijke afstand onderzoekt de kunstenaar hoe deze ruimtelijke installatie op verschillende plekken, en uitgevoerd in verschillende materialen, het gesprek over gelijkheid en ongelijkheid op luchtige wijze mogelijk kan maken. Jeroen: “In 2020 met de aankondiging van de 1,5 meter samenleving werd opeens dit eindexamen project actueel. Niet alleen omdat het opeens over de afstand tussen mensen ging maar vooral omdat op dat moment ook de ongelijkheid op andere vlakken scherper zichtbaar werd.”

De geschiedenis van Dedemsvaart fascineert de kunstenaar: “Een welgestelde Baron zet een project op dat deels gericht is op het vooruithelpen van arme mensen. In de praktijk is er alleen een behoorlijk verschil tussen de mensen die de gronden verdelen en daar winst mee maken en de mensen die het kalk uit de hete ovens scheppen, de plaggen steken of de kanalen graven.” In Werkplaats Dedemsvaart wordt Hoogstraten, waar nodig, geassisteerd door vrijwilligers van de Historische Vereniging Avereest.

Respiration (Ademhaling)
Jun Zhang is multidisciplinair kunstenaar en momenteel gevestigd in Amsterdam. Zijn praktijk richt zich op thema’s als ecologie, toekomst, zoals dekolonisatie van natuur/cultuur, enz. De kunstenaar vertrekt vaak vanuit een fascinatie voor een landschap of ruimte, bijvoorbeeld geologisch erfgoed of verlaten industriële relikwieën.

Op het kalkoventerrein toont Zhang in een van de kalkovens zijn installatie, getiteld: Respiration (vertaald: Ademhaling). Het werk is een speculatief scenario gesitueerd in de context van de klimaatcrisis en de ademhalingsepidemie. Respiration is gebaseerd op onderzoek van de Nederlandse schelpkalkindustrie en kalk gerelateerde cultuur. Met dit wek probeert Zhang de westerse materiaalwetenschap (schelpkalkindustrie) te integreren met de oosterse occulte wetenschap (ziel transmigratie geloof). Hij neemt het menselijk lichaam als medium en de atmosfeer van de planeet als trigger om een post-antropocentrisch ecosysteem op te bouwen.

Oktober kunstmaand
Op 1 oktober 2023 gaat de DNA Kunstexpeditie van start. In alle weekenden in oktober, van vrijdag tot en met zondag, kan het publiek op drie historische hotspots genieten van moderne kunst op historische grond. De kunstwerken nodigen uit tot het gesprek over het cultureel erfgoed van Dedemsvaart. In workshops en andere activiteiten wordt het publiek geïnspireerd om ook het eigen DNA te verkennen. Op de website van de DNA Kunstexpeditie worden alle activiteiten nader bekend gemaakt: www.kunstexpeditie-dedemsvaart.nl.

De DNA Kunstexpeditie wordt mede mogelijk gemaakt door:
Provincie Overijssel, Gemeente Hardenberg, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Promotie Samenwerking Dedemsvaart, Tuinen Mien Ruys, Historische Vereniging Avereest en The Fellowship Of Acoustics.