Jun Zhang

Jun Zhang is multidisciplinair kunstenaar en momenteel gevestigd in Amsterdam. Zijn praktijk richt zich op thema’s als ecologie, toekomst, zoals dekolonisatie van natuur/cultuur, enz. De kunstenaar vertrekt vaak vanuit een fascinatie voor een landschap of ruimte, bijvoorbeeld geologisch erfgoed of verlaten industriële relikwieën.

Op het kalkoventerrein toont Zhang in een van de kalkovens zijn installatie, getiteld: Respiration (vertaald: Ademhaling). Het werk is een speculatief scenario gesitueerd in de context van de klimaatcrisis en de ademhalingsepidemie. Respiration  is gebaseerd op onderzoek van de Nederlandse schelpkalkindustrie en kalk gerelateerde cultuur. Met dit wek probeert Zhang de westerse materiaalwetenschap (schelpkalkindustrie) te integreren met de oosterse occulte wetenschap (ziel transmigratie geloof). Hij neemt het menselijk lichaam als medium en de atmosfeer van de planeet als trigger om een post-antropocentrisch ecosysteem op te bouwen.

Jun Zhang

Zie ook:

 • KALKOVENTERREIN

  Oude Zuidwolderstraat 13
  7701 AZ Dedemsvaart

  De Historische Vereniging Avereest en het streekmuseum “De Kalkovens” hebben veel te bieden. Naast de prachtige gerestaureerde gebouwen, is er ook binnen veel te zien. In de Turfschuur, het Turfschip en Leshuus zijn veel objecten tentoongesteld.

  Op deze locatie kunt u in de Oudheidskamer ook een koffie en thee krijgen tegen betaling.

  Bekijk Hotspot